Sevgili Gençler,
Bildiğiniz gibi bir fen bilgisi dersi olan fizik dersi, sayısal yeteneklerimizi kullanmakla birlikte, yorum gücümüzü de kullanmamızı gerektiren bir derstir. Bu ders, basit makineler, vektör, kuvvet, moment, sıvıların statiği, sıcaklık, genleşme, hareket, elektrostatik, elektrik akımları, optik vb. konulardan oluşmaktadır.
Toplum geneli olarak sayısal derslere duyulan ön yargılardan fizik dersi de nasibini fazlasıyla almıştır ve unutmayalım ki, eğer kendimizi herhangi bir konuda başarısız hissediyorsak bunun nedeni önyargılarımızdır. Her şeyden önce önyargılarımızı bir kenara bırakarak, fizik dersinin diğer dersler gibi düzenli çalışılarak başarılabileceğine inanmamız gerekir.
Bu derse ilişkin YGS’ de çıkan soru adedi 14, LYS’ deki soru adedi ise 30’dur. Sınavda fizikle ile ilgi gelen sorular genellikle şekilli ve görselliğe dayanmaktadır.
-Yukarıda da söylediğimiz gibi fizik dersini verimli çalışmamız için her şeyden önce tüm önyargılarımızı bırakmalıyız.
– Derste mutlaka kitap defter ve diğer gereçlerle hazır bulunmalıyız.
– Derse konuyla ilgili ön hazırlık yaparak ya da konu hakkında az da olsa fikir sahibi olarak gitmemiz, dersin tamamını anlamamız için bize büyük avantaj sağlayacaktır.
– Her derste olduğu gibi fizik dersinin de temel kavram ve ilkeleri iyi öğrenilmelidir.
– Derste öğretmeni tahtada çok iyi izlemeli ve dinlemeliyiz. Tahtadaki örnekleri veya öğretmenin dile getirdiği önemli noktaları mutlaka defterimize not etmeliyiz.
– Konuyla ilgili anlayamadığımız en küçük noktayı bile mutlaka o an öğretmenimize sormalı ve aklımızdaki belirsizlikleri gidermeliyiz.
– Evde çalışırken, ders defterimize not aldığımız örneklerin çözümlerini çok iyi incelemeli, gerekirse çözüm şekillerine bakılmaksızın kendimizin bir kez daha çözerek tekrar etmesi konuyu kavramamızı sağlayacaktır.
– Yeterli miktarda çözümlü soru incelemesi yaptıktan sonra, okul kitabımızdaki etkinleri çözmeli daha sonra soru bankamızdaki soruları çözümlemeliyiz.
– Soru çözerken önce çözümlü örneklere bakılmalı sonra kolay sorular çözülmelidir. Zor sorular son aşamaya bırakılmalıdır.
– Çözülemeyen sorular asla es geçilmemeli mutlaka öğretmene sorulmalı çözüm şekilleri öğrenilmelidir.
– Ezbercilikten kaçınılmalı, yorum yapılarak sorular çözülmelidir.
– Düzenli tekrarlar mutlaka yapılmalı anlaşılmayan ya da unutulan noktalar mutlaka öğrenilmelidir.
UNUTMAYIN!
Eğitimde Doğruyu Tercih Edin